- The Kashmir flycatcher is a migratory songbird that arrives in Kashmir during late April and early May, and flies south to the Western Ghats and Sri Lanka for the winter.
- It feeds on a variety of flying and foliage-dwelling insects during the breeding season in Kashmir, keeping the insect population in check.
- Endemic to the Indian subcontinent, its restricted breeding range, small population and ongoing habitat loss make the species vulnerable in the IUCN Red List.
- The bird’s migration route, stopping sites and the risks it faces during migration is understudied and ecologists call for more research on the bird.
Every spring, as new leaves emerge on Parrotia, walnut and other trees across the temperate forests of Kashmir, a small traveller returns from thousands of kilometres away. Barely larger than a sparrow, the Kashmir flycatcher (Ficedula subrubra) undertakes a long journey from the hills of southern India and Sri Lanka to breed in the mountains of the western Himalaya. But its migration route, stopover locations and winter ecology are still a mystery to scientists.
The males of the species are easily recognised by their rich orange throat and breast that contrast with a dark head and upperparts, while females are more subdued in colour.
The migratory songbird typically arrives in Kashmir during late April and early May, when the forests become rich in insect prey. “They are closely associated with mature, temperate broad-leaved forests of the western Himalaya,” shares Khursheed Ahmad, a professor and senior scientist at the Division of Wildlife Sciences, Sher-e-Kashmir University of Agricultural Sciences and Technology-Kashmir. Ahmad is supervising an ongoing research project on the Kashmir flycatcher in North-Western Himalayas.
During the breeding season, the flycatcher prefers relatively undisturbed forests dominated by horse chestnut, black locust, Parrotia (Parrotiopsis jacquemontiana), walnut, elm and other broadleaf species, often with a well-developed understorey and dense canopy. The flycatcher is also found on forest edges and in clearings and streamside woodlands where insect abundance is high.
Endemic to the Indian subcontinent, its restricted breeding range, small population and ongoing habitat loss make the species vulnerable according to the IUCN Red List, says Ahmad.

Life in Kashmir and the long journey south
The Kashmir flycatcher is most commonly found between 1,800 and 2,700 metres above sea level. These mid-elevation forests provide suitable nesting sites, abundant insect prey and minimal human disturbance, shares Peerzada Faizan Fayaz, a Ph.D. scholar in Wildlife Sciences at the Division of Wildlife Sciences, SKUAST-Kashmir. His research focuses on the ecology, breeding biology, bioacoustics, and conservation of the Kashmir flycatcher.
Ecologically, the bird plays an important role in regulating insect populations by feeding on a variety of flying and foliage-dwelling insects during the breeding season. It’s because they have high energetic requirements due to territorial activity, courtship, incubation and especially feeding of nestlings, which increases their demand for food, mainly insects, Ahmad explains.
“Although it is a small bird, this natural pest control contributes to maintaining forest health and ecological balance,” he adds. “Its dependence on mature, undisturbed deciduous forests also makes it an excellent indicator of habitat quality. A decline in its population may signal broader environmental changes affecting Himalayan forests.”
Soon after their arrival in Kashmir, males establish and defend breeding territories by singing and displaying to attract females. Courtship is followed by nest building in natural tree cavities, Fayaz explains. The female lays a clutch of eggs and incubates them while both parents feed the nestlings. The breeding season generally extends from May to July, after which the young fledge and gradually become independent.
An unforgettable observation was seeing fledglings remain with their parents for nearly a month after leaving the nest. “This allowed us to distinguish a male and a female juvenile and observe continued parental care beyond fledging, something that is rarely documented for this species,” Fayaz shares.
The birds also showed a strong attachment to natural tree cavities, as per the researcher. “The birds repeatedly selected natural hollows in Parrotia, black locust and other trees, and the male even presented food to the female before copulation—a courtship behaviour that highlighted the complexity of their breeding biology.”
By late August and September, Kashmir’s breeding season draws to a close and the birds begin their southward migration.
The Kashmir flycatcher spends the non-breeding season in the Western Ghats of southern India and in Sri Lanka, inhabiting moist evergreen and semi-evergreen forests before returning north the following spring. Yet despite this annual journey spanning much of the Indian subcontinent, scientists are still piecing together how the migration unfolds. “We still do not know the exact migration routes, the key stopover sites used for resting and feeding, how long the journey takes, or the mortality risks the birds face during migration,” says Ashwin Viswanathan, an ecologist at Bird Count India collective.
Read more: Insects may be guiding seasonal bird movements in the eastern Himalayas, study finds
Why is it a mystery bird?
According to Shashank Dalvi, a wildlife biologist, who has worked extensively on the Himalayan birds, one reason the Kashmir flycatcher remains overlooked is its unusual distribution. The bird breeds in Kashmir and winters in a few highly localised areas of the Western Ghats and Sri Lanka, with a large geographical gap separating the two ranges. Although there are occasional records from locations between Kashmir and its wintering grounds, these are stopover sites rather than regular wintering areas.
Scientists are still trying to understand what drives this unusual migration pattern. “It remains unclear why the birds choose particular stopover habitats during migration or why they consistently winter in a few highly localised sites in the Western Ghats and Sri Lanka,” Dalvi said. Individual birds have also been observed returning to the same wintering locations year after year, including sites in Ooty and Sri Lanka, but the reasons for this strong site fidelity remain unknown. “”I have been watching the flycatchers occupying the exact same territories over the years (to the exact square meters),” Dalvi adds.
Another challenge lies in identifying the bird correctly. In their first-year, male Kashmir flycatchers closely resemble the red-breasted flycatcher and red-throated flycatcher, making field identification difficult. “This can lead to both under-reporting, where Kashmir flycatchers are mistaken for the other two species, and over-reporting, where red-throated or red-breasted flycatchers are incorrectly identified as Kashmir flycatchers,” Dalvi explains.

Threats to the breeding grounds
A 2025 study that analysed suitable habitats for the Kashmir flycatcher found that they are highly fragmented and limited, with only a small proportion of the study area classified as highly suitable. The study also found that the species’ dependence on specific climatic conditions could make it particularly vulnerable to climate change and habitat loss.
According to experts, the threats to the Kashmir flycatcher in its breeding grounds are more than its wintering grounds. Fayaz notes that in its breeding grounds in Kashmir, the most significant threat is the loss and degradation of mature temperate broad-leaved forests. Unsustainable timber extraction, fuelwood collection, infrastructure development, unregulated tourism, and increasing human disturbance can reduce the availability of suitable nesting sites and foraging habitat.
Conserving a vulnerable migrant
More detailed scientific studies are needed to assess whether changes have occurred in the species’ breeding ecology over time, shares Intesar Suhail, the wildlife warden for North Kashmir. “While suitable habitat remains protected within wildlife protected areas, anthropogenic pressures outside these areas continue to threaten the dense undergrowth on which the bird depends.”
There is, however, some reason for optimism in the species’ reproductive biology. The Kashmir flycatcher can reach reproductive maturity at around one year of age, shares Dalvi. This means that some birds may be capable of reproducing in the breeding season following their birth, although not every juvenile will necessarily breed. “Survival, successful migration and access to suitable breeding habitat can all influence whether a young bird eventually reproduces. Also, early age at first reproduction is not unique to the Kashmir flycatcher and has also been documented in other Ficedula species,” he says.
“Effective conservation measures, particularly those aimed at protecting and regenerating native undergrowth, could produce noticeable population gains within a relatively short period,” he adds.
For a bird that crosses the length of the Indian subcontinent each year to breed in Kashmir’s forests, much of its journey and life still remains a mystery.
“Future research using tracking technologies and coordinated monitoring across countries will be essential for developing effective conservation strategies,” Fayaz adds.
Banner image: The Kashmir flycatcher (Ficedula subrubra) undertakes a long journey from the hills of southern India and Sri Lanka to breed in the mountains of the western Himalaya. Image by Peerzada Faizan Fayaz.